Drugi

Muškat - Traženi poster


portret

ime: Muskrat
Ostala imena: Mošus, mošusni štakor, vodeni zec, patuljak
Latinsko ime: Ondatra zibethicus
razred: Sisari
veličina: 25 - 35cm
težina: 1 - 1,5 kg
starost: obično samo tri godine
izgled: uglavnom crno-smeđi kaput
seksualni dimorfizam: Da
Nutrition tip: po mogućnosti biljojeda (biljojeda)
hrana: Vodene biljke
širenje: Sjeverna Amerika, Evropa, Azija
izvornog porijekla: Sjeverna Amerika
Sna ritam: sumrak i dnevni boravak
stanište: Područja obala tekućih i stajaćih voda
prirodni neprijatelji: Marten, lisice
seksualna zrelost: još u prvoj godini života
sezona parenja: Juli - septembar
gestacija: oko 30 dana
veličina legla: 4 - 8 mladunaca
socijalno ponašanje: Porodično udruženje
Od izumiranja: Ne
Daljnji profili životinja mogu se naći u Enciklopediji.

Zanimljive činjenice o mošusi

  • Muškat ili Ondrata zibethicus opisuje vrstu glodara unutar volova, koja je izvorno bila izvorna iz močvarnih područja sjevera Sjedinjenih Država i Kanade, a danas je široko rasprostranjena naturalizacijom u Aziji i Europi.
  • Među supetinama, mošus se smatra najvećim svjetskim predstavnikom.
  • Muškat je u svijetu njemačkog jezika poznat i kao patuljak-mokar i štakor.
  • Svoje ime mošusni štakor duguje činjenici da tokom sezone parenja mužjaci izdvajaju odorični mošus koji podsjeća na mošus, kako bi privukao ženke.
  • Poznato ime moškrata odnosi se na vrijednu dlaku ove vrste volova koja je veoma tražena u industriji krzna.
  • Početkom 20. vijeka prvi primjerci stigli su s lovcima iz Sjeverne Amerike u Bohemiju, gdje su bili napušteni i brzo se širili.
  • Danas se mošus u Europi smatra štetočinom jer stvara njihove pećinske sustave u priobalnim područjima i na taj način uzrokuje veliku štetu na branama i nasipima.
  • Doseže tijelo dužine oko 35 centimetara i ima rep do 25 centimetara i čučanj, tijelo bez vrata i kratku glavu.
  • Vodootporni premaz može biti obojen crnom, smeđom ili sivom bojom.
  • Muškat s otvorima na uhu i nosu koji se mogu zatvoriti i lebdećim čekinjama na nožnim prstima savršeno je prilagođen životu u vodi.
  • Mošut nastanjuje priobalna područja rijeka, potoka i jezera, gdje stvara takozvani bisamburgen, široko rasprostranjeni sustav pećina i koridora.
  • Ljeti se hrani vodenim biljkama, zimi korijenjem, rakovima i puževima.
  • U proljećnim i ljetnim mjesecima ženka donosi nakon razdoblja trudnoće od mjesec dana do devet slijepih mladića na svijetu koji su dobro uzgajani u Bisamburgenu.
  • Muškari predstavljaju važan izvor hrane za Uhusa, lisice, vidre i ostale grabljivice.
  • Jedan od njihovih neprijatelja je i čovjek koji lovi mošoturu zbog svog krzna i cilja kao štetočina.
  • Očekivano trajanje života mošusa je najviše tri godine, pri čemu on ne umire od starosti, već od gladi.
  • To je zbog toga što im se zubi tokom života toliko istroše da se teško žvaču nakon dvije godine i na taj način ne mogu apsorbirati nijednu hranu.